i l o v e y o u :]

pastel*.゜


Entry About Tutorial Friends Follow D'Board


  • NO HARSH WORDS. NO NEGATIVE MINDS. NO COPY PASTE. APPRECIATED THAT !


owner

Contact Me

Iklan. Click click.
7:05 PM | 16 Bow(s)





  •   
COLLEGE LIFE





         Assalamualaikum hello babes and uolls! How are you guys doing.??????? gOOOOOOOd.? Hahaha morning have nice day and please bangun wey dah pagi!  Lama gila tak update blog since tamat sekolah ni. Yela habis sekolah cari any job and then nk arrange pasal study lagi. Huh bole dibuat gila nak arrange pasal study ni. Yela sekarang kan banyak IPTA/ IPTS yg mai surat bertimbun nahh. Feelings artis pulaks iolss  Haha mmang pening pale bila menunggu rayuan upu as like hell wey Hm sebab bukan senang nk dpt masuk UIT, UTM or any under govern even iolss & uolss dapat 7A++ straight kan.? Tetap tak dpt juga. peliks juga govern ni. Kesian iolss dgn uolls apa nk buat kalau IPTA tak panggil lagi  




  
       Sekarang pun ada dah untuk kolej yg ada SKM (SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA) untuk student yg really nak amek ada sijil kemahiran kan.? etc : GIATMARA,POLITEKNIK, IKM, IKBN, KOLEJ KOMUNITI, ILP, and else lah kan banyak sebenarnya under govern uolls boleh pick untuk nak sijil. And in my suggest lah kan, better ada dua2 sijil.  What i means dua sijil (maybe satu sijil untuk Kemahiran and uolss boleh sambung lagi untuk diploma) Kalau kita ada sijil diploma saja, tapi kemahiran kita tak belajar so kita tak tahu kemahiran apa kita ada even kita ada sijil diploma. Kan. Kalau minta kerja, pergi lah tanya org mesti nak tanya ada skill ke tak bagai. but depends lah kan sebab rezeki Tuhan yg tentukan untuk masing2. Ini iolls punya suggestion lah  Its okay kalau kita belajar lama demi nak 2 sijil. Kalau belajar untuk ambil sijil je baru dlm 2 or 3 years. Then boleh sambung ke diploma right.? So dua2 kemahiran kita dah ada  And what my uncle said, kalau kita belajar untuk ambil sijil mcm dlm IKBN, IKM or else, bila dah habis belajar, orang akan cari kita, sebab kita dah ada banyak skill (atas course kita) and org akan ambil kita kerja. But depens atas rezeki masing2. Iolls tk cakap dijamin akan dpt kerja, but bila dah ada kemhiran ni, org akan keep going cari kita kan  




 Iolls pun pening pale bila fikir. Sebab rayuan upu must wait until november  baru untuk 2nd intake. Masa berjalan right.? I dont think so i can get any IPTA recall from uitm or else sebab my kwan pun tunggu 2 years about mohon mohon until gve up then bru dpt recall dari ipta uitm and else. Huh kita dah buang masa right dari situ.? Just only in diploma 
Huh. And kalau tamat belajar kita kena cari kerja sendiri and belum tentu dpt kerja sebab kerja sekrang need more kemahiran kan.? "Ada kemahiran tak, tahu kemahiran anything tak" See org cari kerja skrg org always asking abt this question  But uolls jgn pening pale fikir. Anggap small matter je and if dapat masuk under IPTA GOVERN UITM, UTM or else pun alhamdulilah bersyukur juga kan.? Siapa taknak masuk kan.? Gilaaa ahh student study sana kan, But student UITM, U mana2 ni suka pandnag rendah dgn budak2 POLI,IKBN (yg ada kemahiran) Please jgn pandang rendah.  Belajar semua sama je. Jgn nak bangga sangat belajar di UITM, mana2 U kalau kemahiran korang takde kan.? Haaa please think twice before judge.  Sekarang bukan senang nak masuk POLI, IKBN ke apa, sebab dorang semua nak sijil spm bagus2 taukk. No credits on maths, bm ke apa tak dpt masuk. Siapa kata bdk kemahiran tk pandai.? Dorang lagi lebih tahu pasal kemahiran sebab dorang dah belajar.  So think back ok 

 "I hope so i get any suggest & feed back from you guys . BIG THANKS "  REALLY APPRECIATED THAT 




16 Comments:

Blogger Liza Izara Fazriel Fahmi said...

salam dear , pendapat akak klu dapat kerja, kerja dulu sebab belajar anytime boleh sambung. kerja ni susah nak dapat.

June 16, 2014 at 7:18 PM  
Blogger Sephia Lee said...

Liza : yess betul cakap kakak. tapi kerja sekarang byk org memilih ni. Nak diploma sijil kemahiran itu ini.

June 16, 2014 at 7:42 PM  
Blogger Aneez Jaafar said...

good luck dik..
salam singgahd an follow..

http://aniszahirah87.blogspot.com/

June 16, 2014 at 8:16 PM  
Blogger NurQaseh Hafizah said...

salam dik... kalau pndapat akak lah.. skrg ni susah kalau kita pilih ikut minat.. kena tgok jugak peluang yg ada... cuba mohon SPA sementara tggu pggilan intake UPU tu.. just pndapat akak lah.. hihi :)

June 16, 2014 at 9:09 PM  
Blogger iyliana n. said...

salam dear, kalau upu punya application utk dip mmg diorang dh panggil dh skrg..lg satu ur result bagus dun wory ada rezeki tu :)

June 17, 2014 at 12:01 AM  
Blogger Nur Syuhaidah said...

aw, macam susah aje nak masuk uni nih T_T Ala, kita baru aje nak SPM ni pun dah gabra T_T

Pendapat saya , better ikut minat. Sebab lebih baik ikut minat daripada terpaksa, cuba mohon dekat mana-mana xD Saya dok tahu sangat bab-bab nih

June 17, 2014 at 2:01 AM  
Blogger Adilah Zolkiflee said...

uitm even tak ada A pun boleh masuk, cuma kena tunggu je. banyak kemudahan sebab tempat tinggal and everything disediakan. but tu semua terpulang kat u dear, ini cuma cadangan :)

June 17, 2014 at 2:32 AM  
Blogger Sakinah Stillina said...

hey there .why don't you enter form 6 ?form 6 skg bagus tau .dh staraf A-level n bljr 1 year n a half .mmg kena struggle tp bljr kat mne2 pun ssah kan ?so ,think bout it .klau tggu upu tuu mmg la lmbt .tp klau tknk form 6 ,you try mohon SPA .tp latihan separa perubatan je yg ade .bljr 3 thun dpt elaun tiap2 bulan n trus krja dgn krajaan .tp result SPA kluar next year .so ,fkir2 kan ye .pray the best for you :)

June 17, 2014 at 8:33 AM  
Blogger Rusmeyati Nordin said...

slm -pray the best for u dear..we plan..Allah plans too..InsyaAllah the best plan from Allah for u dik..:)

June 17, 2014 at 8:48 AM  
Blogger eyqa yushaiza said...

ipts sekarang pun banyak jugak yang bagus tapi tulah kena ada banyak duit la. yang dapat bantuan daripada mara pun dah dikira beruntung.. memang kita ikut minat kalau nak ambik satu kos tapi kena jugak tengok peluang pekerjaa yang ada.

p/s: yus pun tak berapa tahu sangat pasal benda ni, cuma bagi pendapat je :)

June 17, 2014 at 8:56 AM  
Blogger Junkyo No Hikari said...

sementara menunggu nih apakata kerja kumpul skill ^__^ ambil kelas komputer and english bagi tambah mahir and kalau tak masuk form 6 lagi, why not give it a try :) boleh belajar and kerja at the same time (kalay tak memberatkan lah ^__^ since skrg nih PBS lah apa lah tetiba mncul :D
tu just opinion :D
owh lpa lak.. gi tambah ilmu ngaji Quran skali sbb yg tuh tambah ilmu, lapang dada kita ang byk benda dapat :D (this one, my mom slalu tpikir) XD ahaha

June 17, 2014 at 3:57 PM  
Blogger Anizz Annisa said...

bagi akak la kan., ape2 course pon boleh.. better ambil yg govermnt punye.. byk faedah.. ape2 pun mintak semua je.. mne course yg boleh awk bawak.. :) gud luck!

June 17, 2014 at 10:15 PM  
Blogger Cik Itah@RRP said...

salam. teruskan belajar lagi eh..sambung selagi mampu :)

June 17, 2014 at 11:23 PM  
Blogger Vivian Ibra said...

I like your blog. It's good :)

June 21, 2014 at 8:55 PM  
Blogger Lollipop Manis said...

salam. dont worry result awk bagus. insyaAllah boleh dapat. kenapa tak masuk form6 dulu yea. sbb kalau masuk form6, then tiba-tiba dapat 2nd intake for upu, awk boleh quit form6. :)

June 21, 2014 at 9:58 PM  
Blogger twinscraftlife said...

안녕하세요! This is twinscraftlife. We are handcrafters! pls visit our blogshop~ We sell handmade bags, pouch, phonecase, bookmarks, notes and many more! 감사합니다~ 꼭오세요~ twinscraftlife.blogspot.com

August 21, 2014 at 8:42 PM  

Post a Comment

16 Comments:

Blogger Liza Izara Fazriel Fahmi said...

salam dear , pendapat akak klu dapat kerja, kerja dulu sebab belajar anytime boleh sambung. kerja ni susah nak dapat.

Blogger Sephia Lee said...

Liza : yess betul cakap kakak. tapi kerja sekarang byk org memilih ni. Nak diploma sijil kemahiran itu ini.

Blogger Aneez Jaafar said...

good luck dik..
salam singgahd an follow..

http://aniszahirah87.blogspot.com/

Blogger NurQaseh Hafizah said...

salam dik... kalau pndapat akak lah.. skrg ni susah kalau kita pilih ikut minat.. kena tgok jugak peluang yg ada... cuba mohon SPA sementara tggu pggilan intake UPU tu.. just pndapat akak lah.. hihi :)

Blogger iyliana n. said...

salam dear, kalau upu punya application utk dip mmg diorang dh panggil dh skrg..lg satu ur result bagus dun wory ada rezeki tu :)

Blogger Nur Syuhaidah said...

aw, macam susah aje nak masuk uni nih T_T Ala, kita baru aje nak SPM ni pun dah gabra T_T

Pendapat saya , better ikut minat. Sebab lebih baik ikut minat daripada terpaksa, cuba mohon dekat mana-mana xD Saya dok tahu sangat bab-bab nih

Blogger Adilah Zolkiflee said...

uitm even tak ada A pun boleh masuk, cuma kena tunggu je. banyak kemudahan sebab tempat tinggal and everything disediakan. but tu semua terpulang kat u dear, ini cuma cadangan :)

Blogger Sakinah Stillina said...

hey there .why don't you enter form 6 ?form 6 skg bagus tau .dh staraf A-level n bljr 1 year n a half .mmg kena struggle tp bljr kat mne2 pun ssah kan ?so ,think bout it .klau tggu upu tuu mmg la lmbt .tp klau tknk form 6 ,you try mohon SPA .tp latihan separa perubatan je yg ade .bljr 3 thun dpt elaun tiap2 bulan n trus krja dgn krajaan .tp result SPA kluar next year .so ,fkir2 kan ye .pray the best for you :)

Blogger Rusmeyati Nordin said...

slm -pray the best for u dear..we plan..Allah plans too..InsyaAllah the best plan from Allah for u dik..:)

Blogger eyqa yushaiza said...

ipts sekarang pun banyak jugak yang bagus tapi tulah kena ada banyak duit la. yang dapat bantuan daripada mara pun dah dikira beruntung.. memang kita ikut minat kalau nak ambik satu kos tapi kena jugak tengok peluang pekerjaa yang ada.

p/s: yus pun tak berapa tahu sangat pasal benda ni, cuma bagi pendapat je :)

Blogger Junkyo No Hikari said...

sementara menunggu nih apakata kerja kumpul skill ^__^ ambil kelas komputer and english bagi tambah mahir and kalau tak masuk form 6 lagi, why not give it a try :) boleh belajar and kerja at the same time (kalay tak memberatkan lah ^__^ since skrg nih PBS lah apa lah tetiba mncul :D
tu just opinion :D
owh lpa lak.. gi tambah ilmu ngaji Quran skali sbb yg tuh tambah ilmu, lapang dada kita ang byk benda dapat :D (this one, my mom slalu tpikir) XD ahaha

Blogger Anizz Annisa said...

bagi akak la kan., ape2 course pon boleh.. better ambil yg govermnt punye.. byk faedah.. ape2 pun mintak semua je.. mne course yg boleh awk bawak.. :) gud luck!

Blogger Cik Itah@RRP said...

salam. teruskan belajar lagi eh..sambung selagi mampu :)

Blogger Vivian Ibra said...

I like your blog. It's good :)

Blogger Lollipop Manis said...

salam. dont worry result awk bagus. insyaAllah boleh dapat. kenapa tak masuk form6 dulu yea. sbb kalau masuk form6, then tiba-tiba dapat 2nd intake for upu, awk boleh quit form6. :)

Blogger twinscraftlife said...

안녕하세요! This is twinscraftlife. We are handcrafters! pls visit our blogshop~ We sell handmade bags, pouch, phonecase, bookmarks, notes and many more! 감사합니다~ 꼭오세요~ twinscraftlife.blogspot.com


Post a Comment